Åka helikopter på arbetstid :)


I januarimånad fick jag möjligheten att kontrollera årets vinterkalkning i Öviks kommun. Över 2000 ton kalk spreds med helikopter över mga av våra sjöar i kommunen. De flesta av dessa sjöar tillhör ngt fiskevårdsområde, som då oxå utför själva kontrollen av insatsen. Men vissa sjöar tillhör inte nått eller så var de så att FVO inte kunde/ville utföra kontrollen, i dessa fall rykte vi på kommuen ut som kontrollant. Förarbetet av kalkningsinsatsen börjar redan tidigt på hösten då kalket transporteras först med tåg till Mellansel oche sen via last bil ut till olika strategiska platser där både kalkbil och helikopter smidigt kommer åt.
Uppgiften som kontrollant innebör att dels räkna antalet kalksäckar på plats, så att mängden kalk stämmer överrens. Och dels kontrollera att kalkningen utförs på rätt plats och på korrekt sätt. Detta görs mga ggr med bil, men ibland för man som kontrollant åka med en sväng med helikopterna för att inspektera från luften. Detta fick jag bla göra en kall (minus 20-25) januaridag i de inre av Öviks ödemark. En fantastisk upplevelse blev de, bildern talar sitt tydliga språk!
Själva kalkningen på plats går till som följer: en person styr en kran på den specialbyggda lastbilen, som fyller på en tank med kalk. En annan person styr en sug som överför kalket från tanken till behållarna som helikopterna sen kommer och hämtar. Allt går mkt snabbt, funkar de som de ska så kan de kalka 100-150 ton på en dag.


RSS 2.0