Flodpärlmusslekonferens i Sundsvall 12-14 Aug -09

Var tillsammans med biologkolleger på en konferens om bevarandet av flodpärlmusslan i Sundsvall, arrangerad av WWF. Under tisdagen så hade vi en heldag med intressanta föredrag. På onsdagen så var de en fältdag då vi besökte 2 vattendrag i närheten av Sundsvall med fina bestånd av musslan. Länsstyrelsens arbetslag arrangerade en toppen dag, med fina och intressanta fältföredrag, god mat, perfekt väder och väl fungerande logistik. Jag fick under nga dagar snabbt och effektivt lära mig mer om musslan som jag ssm förhoppningsvis kommer att arbeta med.

De små svarta fläckarna som man ser på botten är vuxna flodpärlmusslor.

För att flodpärlmusslan ska kunna fullborda sin livscykel och reproducera sig är den beroende av att de finns bra med öring i vattendraget. Honmusslan sprutar ut miljontals små larver, där en bråkdel klarar av att fästa sig på öringens gäle. Där inkapslas den och parasiterar en tid tills den vuxit till en liten mussla. Då släpper den taget oh faller ner på botten och etablerar sig.

Fotograferande av musslor under vattenytan.

Fick oss en föreläsning om vilka åtgärder lst har vitagit för att förbättra stusen på Navarån till förmån för musslan. Sen fick vi oxå vara med på en invigningen av Navaråns naturreservat mha föredetta chefen för WWF. Mkt högtidligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0