Trögt fiske...

En anledning till att jag oftast fiskar mest i början på säsongen maj - juni och i slutet dvs under augusti och första halvan av september är att fisket är segt under juli. Detta av flera orsaker. Dels sjunker oftast vattnet undan och når låga sommarnivåer. Detta i kombination med högsommarvärme gör att fisken oftast trycker och är svåra att locka till hugg under juli, speciellt i de mindre vattendragen. I större älvar och sjöar brukar fixet kunna vara bra ändå trots detta. Fiskens grad av selektivitet ökar oxå under säsongen. I början av försommaren är fisken oftast regält på hugget efter en lång period av hunger, alltså inte lika nogräknad. Detta i kombination av en gynnsammare vattentemperatur gör att fisket ofta kan va givande. Likadant är det på slutet av säsongen. Vattentemperaturen sjunker något och blir med gynnsam för fisken. Fisken lämnar svalare områden och blir lättare att komma i kontakt med. Sen brukar öringen bli mer aggressiva när leken närmar sig. Stora streamers brukar funka bra då.
En annan viktig faktor för mitt fiske är enskidheten. Under juli har de flesta semester, vilket gör att många sk hemvändare besöker fiskevattnen i närområdet. Ett störningsmoment för både fisken och för min egen del. När allt lugnar ner sig senare på sommaren, brukar fiskens skygghet släppa något igen.

Har gjort ett flertal besök till mina fiskevatten nu i veckan och även för två veckor sedan innan roadtrippen till härjedalen/norge. Har iofs fått en del harr och öring, men de mesta har varit smått. Vattennivån i de mindra åarna har varit lågt. Däremot har nivån i älven varit förvåndsvärt hög. det var inte förrän härromdagen som det gick att nå groparna vid stenkistan. Tyvärr var vädret lågtrycksbetonat vilket påverkade. Fick en skaplig harr på ca 30 cm iaf. Men som alltid gäller det att vara ute så mkt som möjligt, under olika tider och vädertyper. Förr eller senare stämmer alla parametrar och storharren eller öringen stiger till just din fluga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0