Biotopvård och fiske i Sorsele

Under 3 dagar mitten på juni fick jag förmånen att via jobbet besöka Sorsele. Dagarna tillbringades vid olika objekt för olika typer av flottledsåterställning i rinnande vattendrag. Gänget här uppe med Daniel Holmkvist och Daniel Johansson i spetsen, har gått i fronten i Sverige när det gäller åteställning av rinnande vatten som tidigare varit utsatt för flottning i olika grader av påverkan.
Det senaste sk "superåterställningar" som innebär återförandet av stora block, död ved och lekbottenrestaurering (som ofta medför tillförsel av grus och sten), var huvudtemat.
Men vi hann också titta på olika typer av dammåtgärder, bla en flottardam som hindrade öringen att vandra ut i en bäck för lek. För att inte sänka sjöytan när dammen togs bort, konstruerades en tröskel av grova stenar och block. Bakom tröskeln konstuerades sedan en sluttande skrovelström för att möjligöra fri passage för öringen.
Mellan alla fältobservationer hann vi med lite fiske på kvällarna. Den första kvällen var vi till en flugfiskesträcka längs Gargån. Kvällen var fin med sol, ingen vind och en hel del kläckande dagsländor. Fisket gick lite trögt för in del. Fick några mindre harrar och en skaplig öring på 2-3 hg.
Bland de övriga i fiskargänget var de lite blandat. Däremot för proffsen (Daniel ggr 2, Daniel H. har bla deltagit i flugfiske-VM) visade avr skåpet skulle stå. De fiskade endast med tjecknymftekniken och hade haft ett bra fiske med öring och harr upp mot 7-8 hg.
Den andra kvällens flugfiske skedde i Juktån, längs en flugfiskesträcka strav nedströms Sikselet och dammen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0