Dainabäcken 7.0

När jag som 20-åring började drömma om att få jobba som fiskekolog var det just biotopvård som stod högst på önskelistan. Denna sommar blev drömmen sann. Under sju underbara veckor fick jag förmånen att leda ett återrestaureringsprojekt i Dainabäcken, ca 5,5 mil nordväst om Vilhelmina mot Saxnäsfjällen.

I fokus var att återställa Dainabäcken till ett mer biologiskt ansikte. Under tidigt 1900-tal rensades bäcken från sten och block för att underlätta för timmerflottningen. Detta gjorde att bäcken fick ett mer kanaliserat utseende med mycket liten variation i flöde och djup. En effekt utav detta är att flödet ökar generellt och att flödestopparna, tex vid vårflödet, blir mer dramatiska. Grus och småsten, viktiga för öringens lek, spolas därigenom bort.
Med hjälp av en grävmaskin (26 ton) återförde vi sten och block till bäcken. Utöver detta skapades nya lekbottnar på ställen där lämpligt grus- och stenmaterial fanns. Iannat fall förberedes ställen för lekbotten, där leksubstart senare kommer tillföras.
Här kommer lite bilder från sommarens projekti Dainabäcken.
Före tröskling av en nacke.
Efter tröskling av en nacke.
Stenkista före restaureringen.
Stenkista efter restaureringen.
Kraftig stenrensning före restaureringen.
Stenrensning efter restaureringen.
Öringyngel på iordningställd lekbotten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0