Påsk i Arvidsjaur med rävunge och harrpimpel

Så var de dax för en kort påskferie till Arvidsjaur. Påsken var sen i år vilket medfört att våren hade gjort entre med varmgrader, dålig snö och barfläckar.

Efter en dag i byn med diverse handel fick vi besök av Karl-Athur, Roland o Rosita som hade valpen med sig. En liten söt "rävunge" med mycket bus i blicken. Vi fick oss en riktigt trevlig eftermiddag, med gofika och mycket skratt. På kvällen blev det mer social samvaro med anders och Helen, som bjöd på middag! Lyxigt!
Dagen efter var det dax för lite pimpel i Hedberg. Nu var en del av vägen asfalterad dit, mycket bättre de än grovsingel som ifjol. Vårens tidiga ankomst hade satt problem för framförandet av skoter. KA hade nu blivit tvungen att ta en annan väg ner till tjärnarna.
Väl där så brann en eld vid bortre änden av nedre tjärnen. Rotita hade kokat kaffe och höll som bäst på med varma mackor. Solen värmde skönt i ansiktet där vi satt med gott kokkaffe och mättande magar. I ljungen låg rävungen och myste.
Ka berättade att harrfisket hade varit otroligt förra veckan. Hade då varit nymåne, och harrarna hade varit helt vilda. En tidig morgon vid sjutiden hade KA blivit tvungen att avbryta fisken för det hade annars blivit ett rovfiske. Mormyska på halvmeterdjupt vatten var det som gällde. Harrarna tog bestämt och oftast genast. Hade man inte fått nån kontakt efter 1-2 min gick man vidare till nästa håll.
Nu var fiskesuget på topp så vi begav oss ut på isen. Trategin var den samma. Många hål var redan uppborrade. Ett nedsläpp med mormyskan. Hände inget så bytte man hål inom max ett par minuter.
Gick lite trögt första kvarten. När jag precis skulle till att byta hål small det till. Tunga knyckar avslöjade en stor fisk. Såg nått gult glimta till i hålet innan den lossnade. Attans, de kändes som en fin öring.
Bytte sida på tjärnen. Nu blev de bättre. inom loppet av en halvtimme hade vi landat fler fina harrar upp mot halvkilot. Hugget kom direkt och mycket bestämt. Det gällde att hålla i grejorna.
Efter fikat så bestämde KA att vi skulle prova den andra tjärnen. Men det slutade med att jag tappade en riktigt in röding. Väl tillbaka fick vi några harrar till innan de va dax att bryta upp för middag med dagens fångst som ingrediens. Å vilken måltid det blev. Men vana händer kokade KA o Rosita harrarna som smälte i gommen. Gudomliga avslutning på en ännu en fin vistelse i Hedberg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0