Årets första möte med rödingen i tjärnen.

Besökte min rödingtjärn i början på maj (6:e). Snön hade börjat försvinna i trakterna, men här nere vid tjärnen var vintern ännu ej riktigt besegrad. Isen låg fortfarande och snön va djup i skuggpartierna.

Den 19:e maj gjorde jag ett nytt besök. Ryssvärmen hade kommit till grannskapet och en kort vår höll på att övergå till tidig sommar. Flugspöet va med utifall att rödingen skulle vara födoaktiva. Satt i flera timmar vid tjärnen och spanade. Ingen aktivitet alls. Däremot såg jag flera helt nykläckta yngel. Hos vissa skymtade fortfarande delar av gulesäcken, vilket tyder på att de inte var mga dagar sen de kläcktes. Den mindre rödingen var födoaktiv inne längs strandkanten. Fick iaf mitt första möte med rödingen. Efter noga spaning på lekplatsen fick jag tillslut syn på en röding drykandes mot botten. Den simmade runt en fläck, precis som om den skyddade platsen. Provade både med lite knottimitation och sjunkande nymf på rödingen, men den visade inget som helst intresse för flugorna. Men dagen kändes ändå lyckad, första mötet va nu avklarat. Nästa gång kanske vi ses på närmare håll.


Helt plötsligt kom sommaren

Klockan är 7 en tidig söndagsmorgon och jag blickar över åkern ned mot ån i Movattnet. Solen skiner genom tunna höga moln och de blåser en kall nordvästan, kvicksilvret visar på + 10. Grönskan har formligen exploderat den sista veckan. Förklaringen är "ryssvärmen" som intog den norra änden av vårt avlånga land. Dagen efter min födelsedag kom den. En tryckande värme, ca + 20-25, som gjorde att de kändes som att vi befann oss mitt i högsommaren. Men ändå inte riktigt eftersom knopparna på trädena ej ännu hade spruckigt. Värmen höll i sig till i torsdags (20:e), med en temperatur på 26-27 grader. Nu har de återgått till mer normala temperaturer på dryga +15, vilket jag tycker känns skönt.
Lite bilder från Movattnet tidigare under våren:
Dessa är från den 21:a april


Ett rådjur vid häggen kvällen den 26:e april.

Isen påväga att släppa viken den 6:e maj. Nga dagar senare hade isen gått....

Snön är borta och lövsprickningen har börjat, 17:e maj.


Första riktiga fisketuren på sjön. Kvällen var ljummen. Sittandes bara i t-shirt tuffade jag i sakta mat runt Långviken släpandes en rappala. Abborrna högg vilt till och från, landade nga riktigt fina matfiskar i 2-4 hg klassen.

RSS 2.0