Provade sovsäcken och gick delar av Gula leden

Fick en ny soväck av min pappa till födelsedagspresent. Givetivis måste man prova den lite först på hemmaplan innan den tas i bruk på allvar. Vi hade först tänkt paddla kanot i Nätraån denna helg, med väderprognoserna lovade instabilt väder så vi drog ett sträck över detta och åkte till Sidensjö för en tältnatt där istället. Nu blev denna den första tältnatt för säsongen kite av en lyxnatt ska man i ärligheten erkänna. Vi drog in regäla madrasser som vi låg på. Sov som en kung, vaknade på morgonkvistena av nga frenetiskt sjungande rödvingetrastar. Varmt var de med, understället kändes överflödigt. Sovsäcken fick med beröm väl godkännt.


Dagen efter så sken solen o de va riktigt skönt ute, shortsväder nästan. Betsämde oss för att ta nga orienteringskontroller på Åsberget. Började vid klippan och knatade på längs de oranga stickspåret till gula leden. Hittade en rätt rolig tall på vägen upp, perfekt för en vilostund.

Passerade oxå stora klapperstensfält.

Inte så konstigt faktiskt att dessa stora klapperstensfält har uppstått, med tanke på den kuperade omgivningen i kombination med att dessa omgivningar istort sett var under vatten. Detta gjorde ju att havet fick fritt spelrum när det tog i och spolade bort all mindre sten o grus från de blottlagda ytorna. Kvar blev bara den större stenen som med tiden oslipades till fina äggformade stenar. Men när man står här uppe inser man va Otroligt va vacker de är här upp, vilken utsikt! Och snön ligger kvar på öviksfjällen ser ja :).

Hägglundsjoggen 3...

Så va de daxs för tredje upplagan av årets Hägglundsjogg. Citerar Hägglunds skidors hemsida "...genomfördes med något färre deltagare än de tidigare. 303 tappra deltog, varav 132 på tid. Inför den förestående helgen brukar folk prioritera annat, så ock denna kväll.

Det blev ändå en bra kväll med en lågoddsare som vinnare på damtävlingen; Nätra SK:s Jackline Lockner, som i och med segern tog sin andra vinst för säsongen. Tiden, 15.21, är nytt personligt rekord. Tvåa blev Maria Hörnsten, Ö-vik Innebandy och trea Gunilla Nordin,Hägglunds Skidor. 

På herrsidan blev det seger för en Kramforsbo, Tajudin Hassen, Kramforsalliansen på tiden 13.18. Tvåa blev Martin Gidlund, BAE, som efter två tredjeplaceringar nu knep en andra. Tredjeplatsen togs istället av Robert Backlund, Myckelgensjö. Bland många fina prestationer måste ändå vår egen Kasper Gauslaa framhållas. Blott 13 år sprang han in på en 13:e plats på den fina tiden 14.35. Mycket bra!"
Själv så kändes det lite stelt idag. Hade tidigare på dagen varit uppe i umeå på möte och kom hem halvsex nästan så de blev lite stressigt. Vädret var bra, lite moln och ca 12-13 grader. Gick ut som vanligt, rätt hårt men lite avvaktande. Som vanligt så blev de betydligt jobbigare när vi vände över bron, och framför allt när man passerade badplatsen. Men höll i och orkade faktiskt med en liten fartökning sista 3-400 m o sprang om ett par st. Tiden blev 15.20 o plac 29



Nu har naturen vaknat till

Tog nga bilder idag (18 maj) bara för att visa hur mkt som händer i naturen just nu. Löver spricker och bärträden börjar blomma. Underbart, men lite svårt att hänga med. Det är bara att slå sig till ro och följa med skådespelet då naturen vaknar till och tar kraft mot en ny tillväxtsäsong.


Hampnäsruset 16 maj

Då var de premiär för min del att delta i löpartävlingen Hampnäsruset. Vädret var okej, molnigt o ca 12 grader. Men tyvärr så var deltarantalet mkt lågt, skulle gissa på en 50-60 st. Hade förväntat mig ngt fler....med tanke på uppslupningen i Hägglundsjoggen så här långt. Syrran var med oxå. Hon skulle springa den korta 4 km banan och jag de dubbla. Vi följdes åt under uppvärmningen. Starten var på Hampnäsfolkhögskola, sprang sen ut på vägen mot Själevad vek över järnvägen mot Myckling en bit sen förbi kyrkogården in i Själevad, vände och sprang längs Moälven och Själevadsfjärden tillbaka. Tog de lite lugnt i början, ville som komma in i ett bra tempo utan att dra på sig för mkt mjölksyra. Kändes bra, men blev lite förvånad när jag varvade o såg att jag hållit på i 20.20. Det andra varvet gick bra de med, tyckte jag höll i bra. Sprang ikapp en kille vid vändpunkten, följdes åt tills de var knappt en km kvar. Då ökade han o jag orkade inte riktigt. Men nöjd ändå. Sprang på 41.13 (20.20; 20.53), med placeringen 10 (?). I mål fick jag förklaringen till tiden. De hade kontrollmätt banan och varvet var inte 4 km som jag trodde, utan 4900 m! Summa sumarum blir då alltså: sträcka 9.8 km; tid 41.13. Ett riktigt bra träningspass blev de dock. Skönt de.

Isen har gått, då ska båten i

Åkte upp en kortis till Movattnet på fredagskvällen (15:e maj). Pappa hade vart över där sen dagen innan för att assistera installationen av den öppna kaminen i rummet. Tog en kopp kaffe innan vi drog ner båten och kanoten till ån.

Isen har gått på sjön med. Men nån lekaktivitet av gädda i viken såg jag dock inte.

Lövsprickningen har kommit igång här med, men ngt mindre än hemma i Övik.

Påväg hem stannade jag som vanligt till en stund vid Gideälven. Den värsta vårfloden har nu eddat ut och vattnet har blivit mindre grumligt. Trots de så forsar de på bra fortfarande, dröjer säkert en månad till innan fisket kommer igång på allvar. Längtar...

2:a Hägglundsjoggen

Citerar Hägglunds skidors hemsida: " Den andra av årets Hägglunds Joggar lockade rekordmånga till tävlingsdelen. Hela 183 st sprang på tid och totalt deltog 396 personer!

Upplösningen på herrtävlingen blev densamma som förra onsdagen; 1. Andreas Fahlén, Edsbyns IF 2. Henrik Pilvinge, Knightec och 3. Martin Gidlund, BAE System. Andreas putsade sin tid med 4 sekunder och fortsätter han med det hamnar han snart på 10-bästa listan genom tiderna. Emil Gyllroth, Hägglunds Skidor gick in på en mycket bra 4:e plats, endast 30 sekunder från pers. Detta trots en mycket blygsam träningsdos. Men att vila sig i form är ju ordentligt beprövat av Alf Westerlind och det har ju fungerat bra!"

Denna kväll var ngt kylig, bara 7 grader vilket kändes om fingrarna. Samma skedde som förra gången, starten sköts upp 10 min. Men mer tid till uppvärmning dock, vilket aldrig är fel. Fick till ett bättre lopp idag än förra veckan. Samma känsla oxå, bra fram till bron ungefär, sen börjar stumheten och mjölksyran göra sig påmind. Men tyckte de kändes nga bättre sista 500 m denna gång, hade som kraft till en tempoökning in i mål. Resultatet blev bättre med tidsmässigt, (plac: 29) 15.19 vilket är nytt pers! Skönt med en bra start på löparsäsongen.


Så va de dax för Häggludsjoggen

Så var de premiär för Hägglundsjoggen säsongen 2009. Citerar Hägglunds skidors hemsida "Hela 407 personer kom på onsdagskvällen för att ta sig runt Höglandssjön! Fantastiskt bra! 164 löpare sprang själva loppet och den näst bästa noteringen i modern tid, på 2000-talet, är 137 st. Trots ett lite osäkert väderläge, om också gav oss några regndroppar, blev det folksamt och sekretariatet hade fullt upp med att skriva in alla i datorn. Starten fick skjutas upp med 10 min trots att det jobbades så svetten lackade."

Själv så kändes de rätt okej. Hade dock haft ont i huvudet (som vanligt) under eftermiddagen, så förberedelserna kunde ju ha vart bättre. Tog cykeln dit och hem,  bra uppvärmning och nedvarvning. Men som de står i citatet flyttade de fram starten 10 min vilket var bra för mig, då hann jag med en rel bra uppvärmning på plats med. Loppet kändes helt okej fram till bron över Höglandsån. Försökte hålla ett bra men jämnt tempo. Sen när vi vek av hemmåt igen så började stumheten komma krypande ngt, men försökte bara hålla i in i mål. För att vara premiären så kändes det bra, har ju inte så mga löppass i ryggen än. Placeringen blev 25 och tiden 15.31, faktiskt personligt rekord!

Grillkväll på Åsberget

Jag och Kamilla tog bilen upp mot masten (från Måle), promenerade ca 400 m till en grillplats intill Gula leden. Där grillade vi och åt gott under kvällen. Började med grillad kycklingmed potatissallad till. Till efterrätt så lyxade vi till med grillade bananer med instoppad choklad. Vilken höjdare de blev! Till allt detta severades en underbar utsikt över Veckefjärden, Moälven och Själevadsfjärden. Såg även ända bort till Balesudden, med sin karaktäristiska profil. Trots en solig och fin dag sjönk temperaturen ganska fort och det blev kallt ssm. En fin vårkväll blev det dock.




sista april och 1:a maj firades i movattnet

Firade valborg i Movattnet. Rishögarna från förra årets risdragande skulle nu möta sitt öde va de tänkt. Det började bra...

Men med de andra högarna gick de sämre tyvärr, för blött o surt.

Jämfört med förra helgen så hade snön tinat bort regält. Inte så konstigt när de på 1:a maj va 20 grader. Vilken underbar start på maj de blev.


Självklart blev de en massa grillande sen med. Fåglarna sjöng så de knakade i den ljumma vårkvällen som de blev.

Den sista veckans värme har fått vårfloden i Gideälven att ta fart regält. Vattnet forsade nu för fullt vid bron över Hemlingsforsen.


Movattnet 25-26 april

Vi var uppe i Movattnet i helgen. Tänkte förbereda lite inför Valborg nästa helg. Riset från förra åren tänkte vi försöka bränna upp.
Men som bilderna visar så var de rätt mkt snö kvar.


Men soligt o skönt var de på trappen.

Arvidsjaur 11-15 april


Anlände på lördags em till Kamillas familjs stuga, en riktig charmig en. Gemytlig utan vare sig toa eller rinnande vatten.

Stugan där vi bodde är till vänster, medans huvudbyggnaden är till vänster.

På söndagen var vi på fiskarfänge i Hedberg, där Kamillas farbror K-A arrenderar nga tjärnar med fin röding och öring. Lyckades efter en stunds nervigt kikmete lura en av de fina invånarna i tjärnen, fin röding på 5-6 hg.

K-A fick oxå en fin harr på knappt halvkilot. Tydligen har de lyckats få självreproducerande harr i tjärnen, leker på ett strandnära grusområde, spännande!

Paus i fiskarfänget, kokkaffe på eld smakar inte bättre än såhär (Kamillas kusin Anders till vänster o K-A till höger).

Siesta i solen, tyvärr så mådde mina läppar inte så bra efter först turen till Abisko och sen hit till Arvidsjaur.
På söndagen gjorde vi en skidtur upp till Vittjåkk, et lågfjällsreservat strax utanför Arvidsjaur. Där finns ett fint spårsystem samt en backe för fin utförsåkning.



Inte kunde vi lämna Anders utan att göra en rondelhund till en av hans mga rondeller på gården.

På tur mellan abisko och Kebnekaise 2-9 april

2 april
Jag och min bror gjorde gick på tur mellan abisko och kebnekaise i bärjan av april. Efter att ha åkt tåg hela natten (sittandes!) så anlände vi till abisko turist strax efter 11 på förmiddagen. Gick in på fjällstationen, kollade vädret, fixade lite med utrustningen samt fyllde på med vatten. Lunchade inne i den charmiga tågstationen, innan vi skidade iväg. Det var nga cm nysnö, 3-4 grader kallt och alldeles lugnt väder. Efter nga km var jag tvungen att stanna o fixa till fötterna, det ömmade under fotsulan. Kroppen verkar ovan, men de är ju klart de va ju rätt så mga år sen jag gick på tur så de är inte så konstigt. Blev en fin em med härlig turåkning. Väl uppe på Abiskojaure blev vi omåkt av ett hundspann. Anlände i mulet väder o -5 grader. Avslutade dagen med renskavsgryta. Mumsigt. 13 km blev de idag.
3 april
Vaknade till lätt snöfall o -11 grader, men när vi skulle till att åka mot Alesjaure så sken solen. De fina vädret häll i sig hela dagen. Stighudarna gjorde bra ifrån sig i sluttning upp från abisko dalgången. Vi tog en fika paus intill en sten när backen var gjord. Vidunderlig utsikt och helt lugnt väder.


Hade sen lätt åkning ner mot dalgången och pärlbandet av sjöar som leder fram till Alesjaurestugan. Vi lunchade i "kungens stuga", en liten prisma stugan som kungen tydligen fått.
Sen var det bara 6-7 km lätt åkt över sjön innan stugplatsen tornade upp sig på en liten höjd. De blåste dock ganske grinigt sista biten.
På kvällen inne i stugan, efter det att vi ätit middagen, så såg vi en järv luffsande 200 m bort ca. Vi såg den länge o väl innan den försvann bakom fjällbranten.

4 april
Vaknade till ytterliggare en strålande dag, dock kallare -18 på morgonen men fortfarande helt lugnt.

Kom iväg vid 9-tiden o efter nga timmar kom vi fram till Tjäktastugan där vi lunchade.

Efter lunchen vek vi av från Kungsleden, riktning mot Nallostugan. Hade först en bra stigning i flera km innan vi nådde vattendelaren på ca 1300 möh.




Där tog vi av stighudarna o kunde åka telis ner mot stugan som låg i en sån otroligt vacker gryta omgiven av magnifika fjäll.
5 april
Ännu en strålande dag (börjar nästan bli tjatigt de här, eller inte...) i Nallo. Klev upp o kokade kaffe, drack o njöt av den vackra omgivningen. -14 gradre kallt ute.

Vi bestämde att stanna en extra dag här i Nallo o gå på en tur i omgivningen. Vi bestämde oss för att gå mot Sälka, vika av in mot Unna Räitas vagge, följa dalgången ner mot Vistasvagge, vika av norrut mot Vistats stugan och sen följa leden tillbaka mot Nallo. Det skulle sen visa sig bli en av de finaste skidupplevelser nån av oss någonsin haft.



Ett problem uppstod dock när vi skulle passera rast stugan Unna Räitas. Det var nämligen ett regält stup strax bakom stugan. Men vi tog av oss skidorna, knatade upp mot branaten, hittade ett ställe där vi kunde gå över o sen kom vi ner till glasiären som rann ner till tjärnen nedanför branten. Vi fick nga härliga telissvänger ner där. Underbart!


Väl nere väntade en helt otrolig turåkning ner mot Vistasdalgången. Lagomt sluttande, behövde bara staka emellanåt, annars gled vi bara på.

Vi lämnade nu de magnifika flällmassiven, Vaktposten, Knivkammen och Pyramiden bakom oss.

Den fortsatta turen ner mot Vistasvagge blev häftig. Vi åkte nämligen nere i jokken hela vägen ner. En otroligt rolig tur, men kringelkrokar hit o dit. Det rekommenderas varmt för de som ska åka här. Mkt coolt.

Väl nere i Vistasvagge blev de en liten knölig åkning genom björkskogen till Vistastugen. Väl där åt vi en sen lunch (kl17) i strålande sol, pratade med ett äldre par som vi stött på under turens gång. Sträckan Vistas-Nallo 11 km gjorde vi sen i ett huj (1.45 h). Anlände till Nallo i skymningen, möttes av stugvärden som bjöd på varm saft. Vilken avslutningen på en drygt 30 km lång underbara turdag när de är som allra bäst.



6 april
Vaknade till en väderomslag. Blåsigt, snöfall o -7 grader. Skidade idag mot Sälka, men väl upp i dalgången sprack de på nytt upp o solen kikade fram. Grävde en ratsgrop när vi skulle fika, blåste fortfarande rätt grinigt. Avslutningen ner mot Sälka gick i ett huj, typ 2 km nedförsåkning. Tyvärr så insjuknade jag i feber där o sov från kl 14 på em när vi anlände till kl 8 morgonen därpå.

7 april
Denna dag så var det Kebnekaise som gällde. Kände mig dock rätt okej efter gårdagens feber. Vädret var lite mer mulet, men 3-4 kallgrader o helt lugnt skulle de bli en fin dag ändå.
Efter nga km så kom solen fram inne i Kebnekaise massivet o vi fick en skymt av nordtoppen.


Vi åt lunch vid en prismastuga, ca 4 km innan Singi. Men nu vek vi av leden o tog höjd in mot Ladjovagge förbi ett rengärde. Detta gjorde att vi kunde åka på skrå sen rätt långt innan vi nådde botten på dalgången. Ju närmare keb vi kom desto mindre snö blev de, sista biten så samlade jag på mig lite fler repor på skidorna. De va rätt skönt o komma fram till Kebnekaise fjällstation efter ca 24 km åkning. Kvällen rundades av med lyx som dusch o sauna.
8 april
Dagen i Keb var mulen, med lätt snöfall. Men de hindrade inte oss. Dagen spenderade vi på skidor tor Tarfala. Väl där sprack de tillfälligt upp så vi fick möjligheten o se de vackra omgivningarna, alla fjäll o glaciärer. Vi skidade igenom forskarbyn innan vi kom fram till STF-stugan där vi lunchade. Hemmåt så blev de nga telissvängar. Sista kvällen så lyxade vi till det med först en sauan o sen en tre-rätters middag. Men tyvärr så va de inte värt de 340 kr som kalaset kostade.


9 april
Idag va hemresedagen. Kvällen innan började de snöa så vi bestämde att vi skulle starta itid (kl 7), bussen skulle gå kl 12.15 från Nikkaluokta o de skulle först avverkas 19 km. Hade sällskap av paret som vi bla pratade med i Vistas. Men turen gick fint, blåsta dock rätt kraftigt från sidan när vi kom ut på Laddjujarvi. Men kl 10 anlände vi. Duschade o åt en fantastiskt renskavsgryta på stationen innan bussen gick. Kändes lite vemodogt att lämna denna underbara del av Lappland, men de finns ju kvar som tur är. Ett är säkert, här blir de mer turåkning i framtiden. Totalt blev de 16 mil skidande under 8 dagar.

Ändringar till nästa tur:
buff ist för en av mössorna
multiverktyg ist för kniv
1 ullunderställ ist för 2 syntetställ
dubbla sulor o endast de nedre spännet spänt för opt åkning
ej kök o kaffepanna med
ej vin
köpa resepåse för mobil o pengar ist för börsen
tvättservetter ska med
syntethandduk i nätpåse (finns på Classes)

Öviksmanges blogg - natur, fiske, skidor, träning och jobbet

 

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0